پنج روز بی‌خبری؛ طالبان یک خبرنگار زن را در کندز بازداشت کرد

آی‌نور سعیدپور

منابع خانوادگی تأیید می‌کنند که ناظره رشیدی، خبرنگار شبکه‌ی تلویزیونی «اورانوس» و «رادیو کندز»، چهار روز پیش توسط استخبارات طالبان در شهر کندز بازداشت شده و تاکنون از وضعیت و محل نگه‌داری او اطلاعی در دست نیست.

خانواده‌ی این خبرنگار زن می‌گویند که ناظره رشیدی سه‌شنبه‌ی هفته‌ی گذشته، هنگام خروج از خانه، توسط نیروهای استخبارات طالبان بازداشت شده است.

به گفته‌ی منابع، خانواده‌ی خانم رشیدی تنها یک تماس تلفنی از سوی استخبارات طالبان دریافت کرده‌ که در آن، بازداشت ناظره تأیید شده، اما هیچ معلوماتی درباره‌ی محل نگه‌داری و وضعیت فعلی او داده نشده است.

بر اساس اطلاعات، ناظره رشیدی در زمان بازداشت از وضعیت جسمی مناسبی برخوردار نبوده و نگرانی‌ها درباره‌ی سلامت او افزایش یافته است. او نان‌آور خانواده و سرپرست دو فرزند است.

خانواده‌ی ناظره می‌گویند که او پیش از این، چندین بار از سوی افراد ناشناس تهدید شده بود تا فعالیت‌های رسانه‌ای خود را متوقف کند.

پس از ممنوعیت فعالیت زنان در رسانه‌ها از سوی طالبان کندز، او به‌گونه‌ی محدود و پنهانی، از جمله با خواندن گزارش‌های صوتی، با برخی رسانه‌ها در بدل دست‌مزد اندک هم‌کاری می‌کرد.

نزدیکان این خبرنگار زن تأکید می‌کنند که با توجه به تهدیدهای پیشین، وضعیت امنیتی افغانستان و سابقه‌ی برخورد طالبان با خبرنگاران، جان و امنیت ناظره رشیدی با خطر جدی و فوری روبه‌رو است.

خانواده‌ی ناظره رشیدی و نزدیکان او از نهادهای حقوق بشری، شبکه‌های جامعه‌ی مدنی، سازمان‌های حامی خبرنگاران و مدافعان حقوق زنان می‌خواهند که برای آزادی فوری و تامین امنیت وی اقدام کنند.

استخبارات و وزارت اطلاعات‌وفرهنگ طالبان، تاکنون در مورد این بازداشت و دلیل آن اظهارنظری نکرده است.

پیش‌تر مرکز خبرنگاران افغانستان، در گزارش سالانه‌ی ۲۰۲۵ خود گفته بود که وضعیت آزادی رسانه‌ها در افغانستان به‌گونه‌ی بی‌سابقه‌ای «تیره و به شدت محدود» شده و زنان خبرنگار بیش از هر زمان دیگر با سرکوب، تبعیض و حذف سیستماتیک از فضای رسانه‌ای روبه‌رو بوده‌اند.

این نهاد گفته بود که در ۲۰۲۵ دست‌کم ۲۰۵ مورد خشونت و نقض آزادی رسانه‌ها در افغانستان ثبت شده است؛ آماری که نسبت به سال گذشته حدود ۱۳ درصد افزایش را نشان می‌دهد. بر بنیاد این گزارش، تمامی این رویدادها به استثنای موردهای مرتبط با حمله‌های بیرون‌مرزی به نهادها و مقام‌های حکومت طالبان نسبت داده شده‌اند.

بر اساس گزارش این نهاد، از مجموع ۱۶۶ مورد تهدید ثبت‌شده بر خبرنگاران در سال گذشته‌ی میلادی، ۳۴ مورد بازداشت بوده که پنج تن از آنان هنوز در زندان به‌سر می‌برند.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا