پیامد اخراج مهاجران افغانستانی از پاکستان؛ 17 زن در نقطههای مرزی زایمان کردهاند
حدیث حبیبیار

صندوق جمعیت سازمان ملل متحد اعلام کرده است که از آغاز مرحله دوم اخراج مهاجران افغانستانی از پاکستان تاکنون، ۱۷ زن در مرکزهای صحی و کلینیکهای عاجل زایمان در نقطههای مرزی، نوزادان خود را به دنیا آوردهاند.
این نهاد روز یکشنبه، ۲۴ حمل، با نشر گزارشی در صفحهی اجتماعی اکس خود نگاشته که در دو هفتهی گذشته، ۱۲ زن بازگشتی از پاکستان در مرکز صحی ابتدایی واقع در نقطهی صفر و ۵ زن دیگر در کلینیک عاجل زایمان در مرکز پذیرش مهاجران، نوزادان خود را به دنیا آوردهاند.
صندوق جمعیت سازمان ملل متحد در بخشی از این گزارش، با تأکید بر اهمیت ارایه خدمات زایمانی در مناطق مرزی، افزوده که تمامی این نوزادان در سلامت کامل به دنیا آمدهاند.
این نهاد در بند دیگر این گزارش به داستان سلما، زن افغانستانی اشاره کرده که پس از ۱۵ سال زندگی در پاکستان به کشور بازگشته و در نخستین روزهای ورودش، کودک خود را در مرکز صحی ابتدایی در مرز تورخم به دنیا آورده است. سلما در اینباره گفته است: «سفر برایم بسیار دشوار بود، چون در هفتهی ۳۸ بارداری قرار داشتم.»
صندوق جمعیت سازمان ملل بیان کرده که بانو سلما در یکی از خیمههای ویژهی مهاجران مستقر بوده که دچار درد زایمان شده است. این زن گفته است: «سردرگم و ترسیده بودم و نمیدانستم چه کنم. خوشبختانه کارمندان صحی آمدند و به من کمک کردند.»
گفتنیست که مقامهای پاکستانی از آغاز دور تازهای از اخراج مهاجران بدون مدرک افغانستانی خبر دادهاند. موج نخست این اخراجها در اواخر سال ۲۰۲۳، هزاران خانواده را ناچار به بازگشت به افغانستان کرد؛ کشوری که بهویژه پس از تسلط طالبان، برای زنان و دختران با محدودیتهای گسترده و تبعیضهای سیستماتیک همراه شده است.
این در حالیست که چندی پیش نهادهای حقوق بشری نسبت به بازگرداندن اجباری زنان افغانستانی بهویژه زنان باردار هشدار دادهاند. آنان نیز تأکید کردند که در شرایط کنونی، بسیاری از زنان با خطر محرومیت از حق آموزش، خدمات بهداشتی و صحی، کار، آزادی گشتوگذار و حتا آزار و پیگرد مواجهاند؛ مسایلی که بازگشت اجباری آنان به افغانستان را به یک بحران انسانی تبدیل میکند.