سازمان جهانی بهداشت: به ۳۸ هزار زن در بامیان خدمات صحی ارایه میشود
آینور سعیدپور

بخش افغانستان سازمان جهانی بهداشت، اعلام کرده است که با اجرای یک پروژه مشترک در بامیان، بیش از ۳۸ هزار مادر و کودک اکنون به خدمات صحی نجاتبخش دسترسی دارند.
این سازمان با نشر گزارشی نوشته که این برنامه با سرمایهگذاری ۱.۱ میلیون دالر، سبب تقویت خدمات صحی در سه شفاخانهی ولسوالیهای دوردست بامیان شده است.
در بخشی از این گزارش آمده که تحت این پروژهی صحی، مرکزهای درمانی به دارو و وسایل طبی ضروری تجهیز شده که زمینهی ارایهی خدمات به بیش از ۳۸ هزار مادر و کودک را فراهم شده است.
سازمان جهانی بهداشت افزوده که برای بهبود کیفیت خدمات بهداشتی در بامیان، ۲۵۰ کارمند صحی را در حوزهی مراقبتهای مادر و کودک نیز آموزش داده است.
بحران در نظام بهداشتی
بربنیاد آمار سازمان جهانی بهداشت، افغانستان یکی از بالاترین نرخ مرگومیر مادران را در سطح منطقهی شرق مدیترانه دارد که در هر ساعت یک مادر جان میدهد.
پس از تحولات سیاسی سالهای اخیر، نظام بهداشت افغانستان نیز با چالشهای گستردهای از جمله کمبود بودجه، نبود امکانات، کاهش دسترسی به خدمات تخصصی و مهاجرت نیروهای ماهر روبهرو شده است. بهویژه در منطقههای دوردست و کوهستانی، زنان باردار و نوزادان بیشتر به خدمات اولیهی صحی دسترسی ندارند و مجبور به سفرهای طولانی هستند.
همچنان محدودیتهای طالبان در حوزهی زنان، سبب وخامت نظام بهداشتی این کشور شده است. طوریکه آموزش دختران در حوزههای پزشکی ممنوع شده و پس از حاکمیت این گروه، هیچ پزشک زنی تربیه نشده است.
پیش از این سازمان ملل از پیامدهای زیانبار ممنوعیت آموزش دختران هشدار داده و گفته که سبب افزایش مرگومیر زنان میشود.
همچنان محدودیت بر آزادی تحرک زنان و دختران، دسترسی آنان به خدمات بهداشتی را کاهش داده است.