بی باوری استادان و دانشجویان دانشگاه هرات به شفافیت انتخابات

برخی از استادان و دانشجویان دانشگاه هرات به برگزاری انتخابات به گونه شفاف خوشبین نیستند آنان میگویند، ناامنی و فساد نمیگذارد که انتخابات پیشرو به گونهی شفاف برگزار شود.
تا کمتر از یک ماه دیگر چهارمین دور انتخابات ریاستجمهوری در افغانستان برگزار خواهد شد مسئله شفافیت در انتخابات همواره در افغانستان پرسش برانگیر و چالشزا بوده است در این گزارش سراغ استادان و دانشجویان دانشگاه هرات رفتیم و خواستیم دیدگاه آنان در ارتباط با برگزاری انتخابات را بدانیم.
شماری از استادان دانشگاه هرات به این باوراند که برگزاری انتخابات به گونهی شفاف توهم بیش نیست زیرا تجربه نشان داده است که انتخابات در افغانستان همواره با تقلب همراه بوده است.
جمشید نیکجو عزیزی، رییس دانشکدهی حقوق و علوم سیاسی دانشگاه هرات به این باور است، اقدامات جدید کمیسیون مستقل انتخابات نمیتواند این کمیسیون را به برگزاری یک انتخابات شفاف کند زیرا تجربهی استفاده ابزارهای چون بیومتریک در انتخابات پارلمانی نشان داد که این ابزارها نمیتواند تأثیر چشمگیری در کاهش تقلبها داشته باشد.
رییس دانشکدهی حقوق دانشگاه هرات در ادامه می افزاید، دولتمردان باید خود را متعهد بدانند از دموکراسی به عنوان شعار استفاده نکنند به ارزشهای مردم سالاری باورمند باشند و سعی کنند تا زمینهی برگزاری انتخابات را به گونهی شفاف مهیا کنند.
شماری از استادان دانشگاه هرات، میگویند، اگر ابزاری که قرار است برای جلوگیری از تقلب استفاده شود به گونهی درست از آن کار گرفته شود امکان برگزاری انتخابات به گونهی شفاف وجود دارد.
دیانا فرزان، استاد دانشکدهی ژورنالیزم دانشگاه هرات میگوید، وجود فساد در کشور مسبب برگزاری انتخابات نا عادلانه و غیر شفاف است.
او در ادامه همچنان می افزاید، استفاده از سیستم بیومتریک میتواند تنها راه برگزاری شفاف این پروسه و کاهش تقلبهای احتمالی باشد مشروط بر اینکه مانند انتخابات پارلمانی بهانه نشود که در استفاده از این ابزارها مشکل وجود داشته است.
این در حالیست که برخی از استادان دانشگاه هرات لزومی به برگزاری انتخابات پیشرو نمیبینند.
برکتالله مسعودی، استاد دانشکده ژورنالیزم دانشگاه هرات، به این باور است که حکومت موقت بهزودی تشکیل میشود.
آقای مسعودی در ادامه میگوید، احتمالاً اگر انتخابات برگزار شود، هیچ تضمینی به شفافیت این پروسه وجود ندارد.
در همین حال تعدادی از دانشجویان دانشگاه هرات، میگویند، ناامنی و حوادث اخیر در کشور سبب شده است که آنان به انتخابات باوری نداشته باشند.
اسحاق حیدری دانشجو می گوید: «در دورههای گذشتهی انتخابات باور و حضور مردم در پروسهی رایدهی بیشتر بود اما ناامنی و اوضاع نابسمان کشور در پنج سال اخیر سبب شده است تا مردم دیگر به انتخابات باوری نداشته باشند و احتمالا در پروسهی رایدهی حضور پررنگ نداشته باشند.»
در کنار این بشیر احمدی، یکی دیگر از دانشجویان میگوید، ناامنی موجود در بیشتری از ولایات افغانستان مانع برگزاری انتخابات به گونهی شفاف میشود.
او در ادامه میگوید، اگر دولت امنیت را تأمین نکند احتمالا کسی حاضر نیست پای صندوقهای رایدهی برود.
این در حالیست که تا کمتر از یک ماه دیگر چهارمین دور انتخابات ریاستجمهوری در افغانستان، برگزار خواهد شد.
گزارشگر: مهناز میر