انتقاد یک جنبش اعتراضی از سکوت جامعه‌ی جهانی در برابر وضعیت زنان افغانستانی

حدیث حبیب‌یار

جنبش اعتراضی «شنبه‌های ارغوانی»، یک‌بار دیگر از سکوت جامعه‌ی جهانی در برابر افزایش روزافزون «خشونت‌ها» در برابر زنان افغانستانی انتقاد کرده و آن را «هم‌دستی آشکار با طالبان» دانسته است.

این جنبش امروز پنج‌شنبه، ۱۱ ثور، با نشر بیانیه‌ای در صفحه‌‌ی اجتماعی اکس‌اش گفته است که از زمان بازگشت طالبان به قدرت، زنان افغانستانی، با «سرکوبی گسترده، تعرض‌های جنسی سازمان‌یافته، ازدواج‌های اجباری، محرومیت از آموزش و کار و حذف نظام‌مند از حضور اجتماعی مواجه‌اند؛ در حالی‌ که جهان تنها نظاره‌گر است».

در این بیانیه آمده است که نادیده گرفتن زنان افغانستانی، «لکه‌ای ننگین» بر وجدان جهانیان است. این جنبش افزوده است: «این سکوت، بی‌طرفی نیست؛ بلکه هم‌دستی با طالبان است».

جنبش شنبه‌های ارغوانی با استناد به گزارش‌های داخلی و بین‌المللی تأکید کرده است که «جنایات جنگ‌جویان» طالبان به‌ویژه «تجاوز جنسی و سوءاستفاده‌ها» به‌ندرت مورد بررسی و پی‌گرد قانونی قرار می‌گیرند و قربانیان نه‌تنها حمایت نمی‌شوند؛ بلکه در بسیاری موارد به دلیل افشاگری، بازداشت، تهدید و یا مجازات می‌شوند.

اعضای این جنبش هشدار داده‌اند که کوتاهی و بی‌عملی جامعه‌ی جهانی، پیامی خطرناک به دیگر حکومت‌های استبدادی می‌دهد که می‌توان «بدون ترس از پیامد، بر زنان خشونت روا داشته باشند».

این جنبش خواهان اقدام‌های فوری از جمله ایجاد نهادهای حقیقت‌یاب مستقل، تحریم مستقیم عاملان خشونت، تأمین منابع مالی برای پناه‌گاه‌ها و شبکه‌های حمایتی از زنان در معرض خطر و اعمال فشارهای سیاسی و اقتصادی بر طالبان از سوی جامعه‌ی جهانی شده‌است.

در ادامه‌ی بیانیه آمده است: «صدای زنان افغانستان خاموش‌نشدنی است و جهان نباید چشم خود را بر این ستم بزرگ ببندد».

طالبان در سه سال گذشته، با صدور بیش از ۸۰ فرمان، همه‌ی حقوق زنان و دختران را از آنان سلب کرده است. زنان به دلیل این محدودیت‌ها از زندگی عمومی حذف و به‌خاطر حفظ جان و امنیت بیش‌تر خانه‌نشین شده‌اند.

این در حالی‌ست که چندی پیش هیدر بار، معاون بخش زنان دیدبان حقوق بشر نیز از کشور‌های جهان خواست که به سکوت خود در برابر نقض حقوق بشر در افغانستان پایان دهند.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا