ممنوعیت آموزش دختران در افغانستان؛ پزشکان از افزایش مرگومیر زنان هشدار میدهند
آینور سعیدپور

همزمان با ممنوعیت آموزش زنان در بخشهای پزشکی از سوی طالبان، دسترسی زنان و دختران به خدمات پزشکی کاهش یافته و شفاخانهها پاسخگوی نیازهای بیماران نیست.
شبکهی خبری «سیبیاس»، به نقل از یک پزشک زن در کابل نوشته که کمبود فزاینده پزشکان، پرستاران و قابلههای زن در افغانستان، نظام بهداشت این کشور را با «فاجعه» روبهرو کرده است.
نجمهسما شفاجو، متخصص سرشناس زنان و زایمان در کابل، گفته که ممنوعیت آموزش دختران در بخش پزشکی نرخ مرگومیر مادران در این کشور را افزایش داده است.
این پزشک زن گفته که همهروزه با موج از بیماران تازه در شفاخانهاش روبهرو است. او افزوده که فشار کاری و وضعیت ناگوار بیماران باعث بروز سردردهای مزمن در او شده است.
او افزود: «بسیاری از بیمارانم فقیرند، نمیتوانند هزینهی درمان را بپردازند، من هم نمیتوانم به آنان کمک کنم. همهی فشار روی من میآید و دچار سردرد میشوم.»
با وجود محدودیتها، شفاجو تلاش کرده تا آموزش دانشجویانش خود را ادامه دهد. او برای دور زدن ممنوعیت طالبان، به دانشجویان پرستاری و قابلهگیاش در کلینیک خود شغل داده تا بتوانند بهصورت رسمی به عنوان کارمند فعالیت کنند، در حالی که آموزش عملی نیز دریافت میکنند.
شفاجو هشدار داده که ادامه سیاستهای فعلی میتواند بحران نظام سلامت را در افغانستان تشدید کند. او گفت: «پزشکان و قابلههای قدیمی پیر میشوند و از دنیا میروند. اگر نسل تازه آموزش نبیند، چه کسی خدمات ارایه خواهد کرد؟»
شفاجو گفته در چنین شرایطی، خطر افزایش مرگومیر زنان بهشدت بالا رفته است. به گفته او، «اگر وضعیت ادامه یابد، روزی خواهد رسید که دیگر زنی برای درمان زنان باقی نماند.»
از زمان تسلط طالبان در سال ۲۰۲۱، محدودیتهای گستردهای بر آموزش دختران و زنان اعمال شده است. از جمله، دختران بالای ۱۲ سال از رفتن به مکتب منع شدهاند و آموزش در رشتههای صحی نیز برای زنان متوقف شده است.