رونق بازار پنهانی ترمیم بکارت درهرات؛ دهها پزشک، ماهانه صدها هزار افغانی به جیب میزنند

خبرگزاری بانوان افغانستان به اطلاعاتی دست یافته است که برخی از پزشکان در ولایت هرات، به صورت غیرقانونی جراحی ترمیم بکارت را انجام میدهند و به طور میانگین بین 20 تا 500 هزار افغانی در ماه از این کار درآمد بدست میآورند. مشتریان این پزشکان دخترانی هستند که بهخاطر سنتها و باورهای نادرست جامعه که ورود دختران به رابطهی قانونی و شرعی را بکارت میداند، مجبور به ترمیم بکارت کرده است.
اطلاعات بدست آمده نشان میدهد که این پزشکان، دید کاملاً تجاری به ترمیم بکارت در هرات دارند میگویند، خطر زیادی در برابر پول زیاد میپذیرند.
خبرگزاری بانوان افغانستان در این گزارش، موشکافانه به جزییات این مسئله پرداخته و با پزشکانی که بهصورت غیرقانونی جراحی ترمیم بکارت را انجام میدهند و مراجعه کنندهگان شان صحبت کرده است.
ترمیم بکارت در افغانستان غیرقانونی است. وزارت صحت عامه برای چنین کاری جواز نمیدهد، اما سودآور بودن این کار، بسیاری از پزشکان را در این زمینه وسوسه میکند و آنها را به انجام چنین کاری وا میدارد.
در این گزارش برای حفظ هویت مصاحبه شوندهگان از اسم مستعار استفاده شده است.
بازار پر رونق اما غیر قانونی
احمد ساسانی، یکی از پزشکانی است که از مدت زیادی به کار ترمیم بکارت مصروف است. او میگوید:
«پرده بکارت قابل ترمیم است و با 35 هزار افغانی پرده بکارت را ترمیم میکنم.»
این پزشک میافزاید، ترمیم پردهی بکارت را با ترس زیادی انجام میدهد زیرا این عمل غیر قانونی است و در صورت شناسایی با مشکل مواجه میشود.
طبق گفتههای این پزشک، در یک ماه، حدود ده مشتری به او مراجعه میکنند، که در طول یک ماه از ترمیم بکارت 400 هزار افغانی بدست میآورد.
شماری از پزشکان اما میگویند آنان هیچ ترسی از انجام این کار ندارند.
محمد صابر کریمی، یکی دیگر از این پزشکان است او ماهانه حدود 500 هزار افغانی از این طریق درآمد بدست میآورد. این پزشک میپذیرد که کارش غیرقانونی است اما نسبت به دیگر پزشکان ترس کمتری از این کار دارد.
میگوید: «سالهای زیادی را به این کار مصروف بوده است اما در سالهای اخیر مراجعاناش بیشتر شده اند و درامد زیادی بدست میآورد:«به طور معمول با 25 هزار افغانی پرده بکارت را ترمیم میکنم واما بیشترین پولی که تا کنون از ترمیم بکارت گرفتهام 130 هزار افغانی بوده.»
بازار پررونق اما پنهانی ترمیم بکارت در نقاط مختلف شهر هرات قیمت متفاوتی دارد. هر یک از پزشکان در تلاش اند تا گاهی با پایین آوردن نرخ، مشتریان زیادی را جذب کنند.
صفیالله رحمتی، پزشک دیگری است او نظر به روشهای ترمیم قیمتهای متفاوتی را برای مشتریانش در نظر گرفته است. میگوید بکارت را به دو روش دایمی و موقتی ترمیم میکند و این کار در قیمت تغییر میآورد.
او اضافه میکند: «اگر پردهی بکارت را به گونهی موقتی ترمیم کنم هشتهزار افغانی میگیرم و اما اگر دختران خواستار ترمیم دایمی باشند، 18 هزار افغانی میگیرم.»
درآمد زیاد با ریسک بالا
بازار پر رونق اما پنهانی ترمیم بکارت را نیز شماری از پزشکان و قابلهها تایید میکنند.
سهیلا اکرمی، پزشکی است که سالها در این زمینه کار کرده است. اما بخاطر ترس از عواقب آن مدتی است آن را کنار گذاشته است.
میگوید: «من قبلا این کار را انجام میدادم اما حالا خطرش بسیار زیاد است. در جریان هستم که ترمیم بکارت امروزه روبه افزایش است و قیمت آن هم زیادترشده، که به صورت میانگین از 80 هزار تا 100 هزار افغانی است.»
صابره یوسفی، پزشک دیگری است که مدتیست ترمیم بکارت را کنار گذاشته است. میگوید، با آنکه ترمیم بکارت درآمد زیادی دارد به همان اندازه ریسک آن نیز بالاست. صابره در گذشته از هر عمل مبلغ 30 هزار بدست میآورد، اما میگوید در این اواخر قیمتها رو به افزایش است.
خبرگزاری بانوان افغانستان برای اثبات بیشتر این موضوع، سراغ دخترانی رفته است که مبلغ هنگفتی را در بدل ترمیم بکارت پرداخته اند. این دختران که به دلایل مختلفی چون تجاوز و حوادث، بکارت شان را از دست داده اند میگویند، بهخاطر باورهای غلطی که در ارتباط با باکره نبودن دختران در جامعه وجود دارد، مجبور شدهاند تا هزینهی هنگفتی را بابت ترمیم بکارتشان بپردازند.
بهاره 25 سال سن دارد. مدتی است که نامزد شده است. میگوید، در محیط کار اش به وی تجاوز شده است و به دلیل ترس از نامزداش مجبور شده که حدود 40 هزار را به یک پزشک بابت ترمیم بکارتش بپردازد.
ماجرای دخترانیکه بکارتشان را از دست داده اند متفاوت است. رقیه، دختری که بکارتاش را با 25 هزار ترمیم کرده است میگوید، قصد ازدواج دارد به همین دلیل ابتدا باید بکارتاش را ترمیم میکرد.
رقیه میگوید: «در جامعهای ما بکارت تابویی است که آبرو و عزت دختر در گرو آن است. براساس این فرهنگ نادرست، کسی حاضر نیست با دختری که باکره نیست ازدواج کند.»،
سوء استفاده به بهانه ترمیم بکارت
این در حالیست که متخصصان نسایی ولادی میگویند ترمیم پردهی بکارت به گونهی قطعی امکان پذیر نیست و شماری از پزشکان به هدف سوء استفاده از مجبوریت دختران، آنان رافریب میدهند.
هما نیکسیر، متخصص زنان و زایمان میگوید، از نظر طبی به گونهی صد در صد ترمیم پردهی بکارت امکانپذیر نیست، اما برخی از پزشکان با تنگساختن پردهی بکارت ادعای ترمیم بکارت را دارند که در صورت آزمایش، بخیههای پردهی بکارت از سوی طب عدلی قابل شناسایی است.
تلاشها برای جلوگیری
سخن از رونق بازار پنهانی ترمیم بکارت در حالی به میان میآید که مسئولان در اداره صحت عامه ولایت هرات نیز این موضوع را میپذیرند. آنان این موضوع را از سوی برخی از پزشکان تایید کرده و میگویند ترمیم بکارت همواره با توافقات پشت پرده همراه بوده است و این دلیل سبب شده تا آنان نتوانند اقداماتی در این زمینه داشته باشند.
آصف کبیر، معاون صحت عامه هرات میگوید، ترمیم بکارت غیر قانونی است و با افرادی که دست به انجام چنین کارهایی بزنند برخورد قانونی میشود. اما به دلیل عدم شکایت افراد متضرر، این معضل اجتماعی هنوز پا برجاست.
آقای کبیر در ادامه میافزاید، در صورت مشاهده و کشف چنین مواردی، مرکزدرمانی این پزشکان مسدود و امتیازات شان نیز سلب خواهد شد.
بکارت در جامعهی سنتی افغانستان به حدی تابوست که همهی جوانب زندگی دختران را تحت تاثیر قرار داده است روان درمانان میگویند تابوی بکارت در کنار سایر مشکلات، روان شمار زیادی از دختران جوان را نیز مختل کرده است.
مسئولان دربخش صحت روانی شفاخانهی حوزوی هرات، از مراجعه شماری از زنانی که بکارتشان را از دست داده اند، به بخش صحت روانی این شفاخانه خبر میدهند.
وحید نورزاد، مسئول بخش مشاوره و رواندرمانی شفاخانه حوزوی هرات، میگوید، بیشتر دخترانی بهخاطر از دست دادن بکارت دچار بیماریهای روانی شدهاند، که این دختران بین سن 18 تا 25 سال بوده اند.
او در ادامه میگوید، دخترانی که به دلایل مختلف بکارتشان را از دست میهند، از وضعیت روانی بدی برخوردار هستند و بیشتر شان دچار افسردگی میشوند و شماری هم دست به خودکشی میزنند.
به باور بسیاری از مردم، بکارت دختران راهی برای اثبات پاک بودن شان است. در جامعه کنونی جواز ورود دختران به رابطهی قانونی و شرعی داشتن بکارت است. به همین دلیل دختران در تلاش حفظ بکارت شان هستند از همین رو با وجود غیر قانونی بودن، ترمیم بکارت بازار پر رنگ اما پنهانی در شهر هرات دارد.
گزارشگر: عارفه مهدوی