نشست مشورتی در آلمان؛ درخواست فعالان برای محاکمهی طالبان بهاتهام نقض حقوق زنان
حدیث حبیبیار

حدود ۶۰ نهاد حقوق بشری و فعالان جامعهی مدنی بر این باورند که برای صدور حکم بازداشت و محاکمهی طالبان در دادگاه بینالمللی دادگستری به اتهام نقض کنوانسیون منع تمام اشکال تبعیض علیه زنان، باید نشستهای مشورتی «معنادار و فراگیر» با آسیبدیدگان از نقض این کنوانسیون، هم در داخل و هم در خارج از افغانستان، برگزار شود.
این نهادها روز (سهشنبه، ۱۴ حوت) در حالی اعلامیهی خود را منتشر کردند که یک نشست مشورتی در این مورد با حضور شماری از فعالان مدنی افغانستانی در شهر «برلین» کشور آلمان برگزار شده است.
این نهادها و فعالان جامعهی مدنی، از جمله دیدبان حقوق بشر، رواداری و شماری از جنبشهای زنان در اعلامیهی مشترک خود تأکید کردهاند که نشستهای مشورتی فراگیر میتواند که «تلاشها برای محاکمهی طالبان به اتهام نقض کنوانسیون منع تمام اشکال تبعیض علیه زنان» را افزایش دهد.
آنان همچنین خواستار حضور و مشارکت فعالانهی فعالان حقوق بشر افغانستانی، متخصصان حقوق زنان، پژوهشگران و دانشمندان حقوق، نمایندگان جامعهی مدنی از گروههای قومی، مذهبی و زبانی مختلف افغانستان و همچنین سایر گروههای آسیبپذیر و به حاشیه راندهشده، از جمله بازماندگان خشونتهای جنسیتی، افراد دارای معلولیت، اعضای جامعهی دگرباشان جنسی و جوانان شدهاند.
در بخشی از این اعلامیه آمده است که مشارکت معنادار جامعهی آسیبدیده میتواند که «ظرفیت بسیجکنندگی» این روند را نیز افزایش دهد.
در بند دیگر این اعلامیه نگاشته شده است: «اعضای جامعهی حقوق بشری افغانستانی میتوانند در این روند دادخواهی، حمایت کشورهای بیشتری را جلب کرده، بهعنوان پل ارتباطی بین دولتها و جامعهی آسیبدیده در داخل افغانستان عمل کرده و صدای حمایت قویتری را در رسانههای افغانستانی تقویت کنند. این اقدام همچنین روند را به میلیونها زن و دختر افغانستانی در داخل کشور متصل کرده و آن را برای مردم در افغانستان واضحتر خواهد کرد».
فعالان مدنی در اعلامیهی خود همچنین خواستار شفافیت در تمامی مراحل این روند حقوقی شده و تأکید کردهاند که منابعی برای آگاهیدهی به جوامع آسیبدیده از طریق نهادهای جامعهی مدنی افغانستانی اختصاص یابد.
گفتنیست که شماری از فعالان جامعهی مدنی افغانستان در یک نشست مشورتی با وزیر خارجهی کشور آلمان در شهر برلین در مقر وزارت خارجهی این کشور دیدار کردند.
وزارت خارجهی آلمان روز سهشنبه، ۱۴حوت در صفحهی اکس خود نوشته است که طالبان، «با کشیدن دیوارها بر روی پنجرهها و حذف زنان از فضای عمومی در حال ساختن یک زندان اجتماعی برای زنان و دختران افغانستانی» هستند.
این وزارت نوشته است که در این نشست آنالنا بائربوک، وزیر خارجهی آلمان، با شماری از فعالان جامعهی مدنی افغانستان دیدار کرده و دربارهی نقض تعهدات این کشور در برابر کنوانسیون رفع تبعیض علیه زنان، مشورت کرده است.
این در حالیست که چندی پیش دادستان دادگاه بینالمللی کیفری، اعلام کرد که حکم بازداشت رهبر طالبان و رییس دادگاه عالی این گروه را بهدلیل نقض حقوق بشر به دادگاه لاهه ارایه کرده است.
این حکم با استقبال گستردهی فعالان حقوق بشر، فعالان حقوق زن و زنان معترض به همراه شده است.
کارشناسان سازمان ملل متحد نیز از دیوان دادگستری بینالمللی خواست که این حکم را در زودترین فرصت اجرا کند.