کارشناسان سازمان ملل متحد: «آپارتاید جنسیتی» باید به عنوان جنایت علیه بشریت شناخته شود
آینور سعیدپور

کارشناسان سازمان ملل با تاکید بر وضعیت زنان و دختران در افغانستان گفتهاند که چالشهای فزایندهی جهانی ایجاب میکند که آپارتاید جنسیتی به عنوان جنایت علیه بشریت شناخته شود.
کارشناسان سازمان ملل، با نشر اعلامیهای گفتهاند که پارتاید جنسیتی یک «تهدید واقعی» برای میلیونها زن و دختر در سراسر جهان است. «آپارتاید جنسیتی صرفاً یک امکان نظری یا ساختار قانونی نیست، بلکه یک تهدید واقعی و یک واقعیت زنده برای میلیونها زن و دختر در سراسر جهان است – واقعیتی که در حال حاضر به صراحت در حقوق بینالملل تدوین نشده است.»
در بخش از این گزارش به نقل از کارشناسان آمده است: «قوانین، سیاستها و شیوههای دولتی که زنان را به شرایط نابرابری و ظلم شدید تنزل میدهد، با هدف از بین بردن مؤثر حقوق بشر، هسته اصلی نظامهای آپارتاید را منعکس میکند.»
آنان همچنان هشدار دادند که در افغانستان، فرمانها، سیاستها و اعمال طالبان یک سیستم نهادینه شده از تبعیض، ستم و سلطه بر زنان و دختران را تشکیل میدهد که «آپارتاید جنسیتی» شمرده میشود.
در بیانیه ملل متحد به نقل از کارشناسان این سازمان آمده که حکومت طالبان تدوین آپارتاید جنسیتی در حقوق بینالملل را بسیار ضروری کرده است. زیرا به گفته کارشناسان، این امر به جامعه بینالمللی اجازه خواهد داد تا حملات طالبان به حقوق زنان و دختران افغانستانی را بهتر شناسایی و به آن رسیدگی کند.
این کارشناسان همچنان گفته اند که اشکال موجود جنایات خاص جنسیتی، از جمله آزار و اذیت جنسیتی، اگرچه مفید و مرتبط است، اما به طور کامل ماهیت نهادینه شده و گسترده محرومیت از حقوق مربوط به سیستم های آپارتاید جنسیتی را نشان نمیدهد. آنان گفتند: «تنها چارچوب آپارتاید میتواند نقش نیات، ایدئولوژی و نهادینهسازی را در رژیمهای آپارتاید جنسیتی که در افغانستان دیده میشود، کاملاً درک کند.»
کارشناسان سازمان ملل خواستار شمولیت آپارتاید جنسیتی به عنوان جنایت علیه بشریت بر اساس ماده دوم پیشنویس مواد مربوط به پیشگیری و مجازات جنایات علیه بشریت شدند.
آنان همچنان از کشورهای عضو و مجمع عمومی ملل متحد خواستند از رسمیتشناسی آپارتاید جنسیتی به عنوان جنایت علیه بشریت حمایت کنند. «این به رسمیت شناختن نه تنها به هدف ممنوعیتهای آپارتاید به طور کلی احترام می گذارد، بلکه گامی مهم در جهت احترام و تاکید بر محوریت برابری جنسیتی خواهد بود.»
این درحالی است که طالبان پس از تسلط بر قدرت با صدور فرمانهای متعدد زنان و دختران را از اساسیترین حقوق شان محروم کرده اند. طالبان به دلیل وضع این فرمانها متهم به نقض حقوق بشری استند. شماری از فعالا حقوق بشر و فعالان حقوق زن نیز پیش از این خواستار به رسمیت شناسی آپارتاید جنسیتی شده اند.