نشست زنان افغانستانی در مادرید؛ تلاش برای پایان «آپارتاید جنسیتی» طالبان
لیدا بارز
دومین نشست بزرگ زنان افغانستانی در شهر مادرید، برگزار شد. در این نشست، وزارت خارجهی اسپانیا، بر حمایت از تلاشهای بینالمللی برای پاسخگو کردن طالبان تاکید کرده و فعالان حقوق زن افغانستانی نیز خواستار بدستآوردن حقوق و آزادیهای از دسترفته زنان تحت حاکمیت طالبان، شدهاند.
خوزه مانوئل آلبارس، وزیر خارجهی اسپانیا، روز جمعه، ۲۳ قوس، در حاشیه کنفرانس بزرگ زنان افغانستانی در شهر مادرید، با شماری از فعالان حقوق زن افغانستانی، چهرههای برجستهی سیاسی و نمایندههای چندین کشور غربی از جمله امریکا و استرالیا دیدار کرده و محدودیتهای طالبان بر زنان را محکوم کرد.
دومین نشست بزرگ زنان افغانستانی در شهر مادرید، تحت نام «به ما گوش دهید» به منظور ایجاد فضای سیاسی و پاسخگویی برای زنان افغانستانی در مقر وزارت خارجهی اسپانیا برگزار شد.
رهبری این کنفرانس را نهاد «زنان برای افغانستان» به عهده داشت که در آن ۵۰ نفر از چهرههای سیاسی و فعالان حقوق زن از افغانستان، شرکت داشتند.
آقای آلبارس، در این نشست تاکید کرد که اسپانیا به تلاشها برای پایاندادن به مصونیت ناقضان حقوق بشر و ایجاد مسئولیتپذیری در قبال جنایات ارتکابی در افغانستان ادامه میدهد.
رینا امیری، نمایندهی ویژهی ایالات متحده در امور حقوق بشر و زنان افغانستان، در این نشست به تضاد میان گفتار و عمل طالبان در مسائل زنان پرداخته و گفته است: «در ملاقاتها با طالبان، نمایندگان کشورها موضوعات زنان را مطرح میکنند؛ اما طالبان تنها یادداشت میکنند و سپس آن را نادیده میگیرند».
نمایندهی ویژهی ایالات متحده در امور حقوق بشر و زنان افغانستان، بیان کرده است که تلاشهای بینالمللی طی سه و نیم سال اخیر برای بهبود وضعیت زنان افغانستانی موثر نبوده و اوضاع بدتر شده است.
خانم امیری، بر اهمیت ایجاد فضایی حمایتی برای زنان افغانستانی تأکید کرده و از کشورهای منطقه خواسته است که نقش فعالی در این راستا ایفا کنند.
او همچنین خاطرنشان کرد که در حال حاضر، هیچ مکانیزم مشخصی برای حمایت از زنان افغانستانی وجود ندارد و جامعهی جهانی باید اقدامهای مؤثری را در این زمینه انجام دهد.
فوریه کوفی، نمایندهی پیشین پارلمان افغانستان، نیز در این کنفرانس شرکت داشته و گفته است که زنان افغانستانی توانستهاند به جهان نشان دهند که در برابر بیعدالتیها همچنین مقاومت کرده و قوی باقی ماندهاند.
خانم کوفی، بیان کرده است: «وقتی یک گیلاس شیشهای میشکند، تیزتر میشود. این زنان که همچون شیشهای شکستهاند، هر تکه از آنان بهاندازه کافی تیز است تا در برابر ظلم و بیعدالتی ایستادگی کند».
نمایندهی پیشین پارلمان افغانستان، در سخنرانی خود گفته است که گروه طالبان بهطور کامل علیه زنان جنگی به راه انداخته است که معنای آن برای بسیاری مبهم است. خانم کوفی افزوده است: «زیر حاکمیت طالبان، تنها حقوق زنان فاجعهآمیز نیست، بلکه نقض حقوق گروههای قومی نیز به وضوح دیده میشود».
خانم کوفی در ادامه به اهمیت نقش زنان در حفظ ارزشهای دموکراتیک اشاره کرده و گفته است: «زنان افغانستان در خط مقدم حفظ این ارزشها ایستادهاند. آنان تنها به مقاومت بسنده نمیکنند، بلکه در پی ایجاد تغییر هستند».
او همچنین با اشاره به خواستههای زنان افغانستانی تأکید کرد که زنان همواره از جامعهی جهانی درخواست حمایت کردهاند.
پس از تصرف کابل توسط طالبان، صدای زنان افغانستانی در این کشور ساکت شده است. زنان و دختران از ابتداییترین حقوق انسانی خود محروم و در پی فرمانهای طالبان، خانهنشین شدهاند.
این نشست برای همصدای جهان با زنان افغانستانی به تعقیب اولین نشست بزرگ زنان افغانستانی در ماه سپتامبر امسال در کشور آلبانیا برگزار شده است.
نقض حقوق زنان در افغانستانی در حالی مورد بحث کشورهای جهان است که پیشتر، کشورهای اسپانیا، شیلی، کاستاریکا، فرانسه، لوکزامبورگ و مکسیکو پروندهی نقض حقوق بشر در افغانستان، بهویژه حقوق زنان، را به دادگاه کیفری بینالمللی در لاهه ارجاع دادند.
دیوان کیفری بینالمللی نیز تأیید کرد که این پرونده را دریافت کرده است.
این کشورها ابراز امیدواری کردهاند که دادگاه لاهه حکم بازداشت برخی از رهبران طالبان را که در «خشونت سیستماتیک» علیه زنان و «آپارتاید جنسیتی حاکم در افغانستان» دست دارند، صادر کند.