هزینه‌ی ممنوعیت آموزش دختران بر اقتصاد افغانستان

راحله احمدی

روی‌کار آمدن دوباره‌ی طالبان، پس از بیست سال پیامدهای گسترده بر زیرساخت‌های افغانستان داشته است. محدودیت‌های این گروه بر زنان، اقتصاد این کشور را متاثر کرده و این کشور را به یکی از داغ‌ترین نقطه‌های گرسنگی در جهان تبدیل کرده است.

پس از روی‌کار آمدن دوباره‌ی طالبان چند عامل در بحران بشری حاکم بر افغانستان که ۲۴ میلیون نفر نیازمند کمک‌های انسان‌دوستانه کرده؛ دخالت دارد.

یکی از پیامدهای روی‌کار آمدن این گروه، ممنوعیت آموزش دختران است که سبب شده امروز دست‌کم ۱.۴ میلیون دختر از مکتب رفتن محروم شوند. یعنی ۸۰ درصد از دختران که باید در مکتب باشند؛ در کنج خانه‌های شان منزوی شده‌اند.

این سیاست نه تنها بر آینده‌ی دختران تاثیر منفی می‌گذارد؛ بلکه بر اقتصاد افغانستان نیز ضربه‌ی بزرگی وارد کرده است. سازمان ملل متحد، تخمین زده که ممنوعیت کار زنان هر سال حدود ۱ میلیارد دلار به اقتصاد این کشور آسیب می‌رساند. این نشان می‌دهد که زنان نقش اساسی در رشد اقتصادی داشته و نبود آنان ضرر بزرگی به رشد اقتصاد امروز و فردای افغانستان خواهد گذاشت.

بر بنیاد گزارش بانک جهانی، ۴۵ درصد اقتصاد افغانستان که از طریق تجارت، خدمات عمومی و حمل‌ونقل تامین می شود؛ اما این بخش نیز در سال‌های اخیر به شدت آسیب دیده است. در سال ۲۰۲۱، خدمات تا ۳۰ درصد کاهش یافته است. بخش زراعت، ۳۶ درصد اقتصاد افغانستان را تشکیل می‌دهد. محصولات کشاورزی در سال ۲۰۲۲، به دلیل وضعیت بد آب‌وهوایی و کم‌بود امکانات دربخش زرع‌وکشت، حدود ۶.۶ درصد کاهش داشته است.

در همین حال، درآمد بخش صنعت نیز به دلیل بسته‌شدن شرکت‌ها، به ویژه شرکت‌هایی که توسط زنان اداره می‌شد، ۵.۷ درصد کاهش یافته است. در سوی دیگر، پس از حاکمیت طالبان، صادرات کاهش یافته؛ اما حجم واردات هم‌چنان سیر صعودی داشته که سبب مشکل‌های بیش‌تر اقتصادی شده است.

در ۲۰ سال گذشته، زنان افغانستانی در رشد اقتصادی نقش مهمی داشتند. آنان در تولید محصولات زراعتی، فرآوری لبنیات و قالین‌بافی سهم زیادی داشتند. هم‌چنین، زنان حدود ,۷۵ هزار شرکت کوچک و متوسط را با کمک نهادهای بین‌المللی ایجاد و مدیریت کردند.

با ممنوعیت آموزش دختران، افغانستان در آینده‌ای نه چندان دور، با کم‌بود افراد متخصص در بسیاری از بخش‌ها روبه‌رو خواهد شد. هرچند که کم‌بود زنان تحصیل‌‌کرده در همه‌ی بخش‌ها سبب کاهش رشد اقتصادی و تولیدی خواهد بود؛ اما در بخش صحت، نبود پزشکان زن متخصص و قابله‌ها می‌تواند سلامت زنان و جامعه را با مشکل‌حای جدی و نگران کننده‌ای روبه‌رو کند.

برای این‌که افغانستان دوباره اقتصاد خود را تقویت کند، باید دختران اجازه داشته باشند به مکتب بروند و آموزش خود را تکمیل کنند. بدون آموزش دختران و حضور آنان در بازار کار، اقتصاد رشد نخواهد کرد. این کشور در بسیاری از بخش‌های حیاتی با کم‌بود نیروی کار روبه‌رو خواهد شد. برای آینده‌ای روشن‌تر و اقتصاد پایدار، آموزش دختران باید در اولویت قرار گیرد.

نویسنده: راحله احمدی، دانش‌جویی دانش‌گاه کیونگ هی کوریایی جنوبی

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا