استقبال زنان معترض از گزارش تازهی ریچارد بنت
لیدا بارز

پس از ارایهی گزارش اخیر ریچارد بنت گزارشگر ویژهی حقوق بشر سازمان ملل متحد، در مورد وضعیت حقوق بشری در افغانستان، شماری از زنان معترض با استقبال از آن میگویند که موارد آمده شده در این گزارش همان خواستهای زنان معترض است.
اعضای جنبش موسوم به «شنبههای ارغوانی»، دیروز شنبه، ۱۲ حوت با نشر بیانیهای از معرفی عملکرد طالبان و بررسی آن در دادگاه لاهه که در گزارش تازهی ریچارد بنت به آن اشاره شده بود، استقبال کرده و میگویند که این یکی از خواستههای آنان است.
در این اعلامیه آمده است: «گزارش آقای بنت منعکس کنندهی وضعیت حقوق بشر بهویژه موارد نقض حقوق زنان در ماههای اخیر وخیم گردیده که بهباور این جنبش، وخیم شدن وضعیت حقوق بشری طی ماههای اخیر نتیجهی ادامهی سیاست تعامل و باجدهی به گروه طالبان است که در مواردی متاسفانه در گزارشهای رئیس دفتر معاونیت سازمان ملل متحد در کابل (یوناما) نیز آمده است.»
از سوی هم، ریچارد بنت، گزارشگر ویژهی حقوق بشر سازمان ملل متحد برای افغانستان در گزارش تازهی خود گفته است که وضعیت حقوق بشری در افغانستان رو به وخامت است.
آقای بنت، در اخرین روز ماه فبروری، در پنجاه و پنجمین جلسهی شورای حقوق بشر سازمان ملل، گزارش جدیداش ر در مورد وضعیت حقوق از افغانستان را ارایه کرد.
در این گزارش از کشورهای عضو کنوانسیون رفع کلیه اشکال تبعیض علیه زنان دارای اختیار هستند؛ خواسته شده که در دیوان بینالمللی دادگستری به دلیل عدم رعایت کنوانسیون، پروندهای را علیه افغانستان آغاز کنند.
به باور بنت، طالبان سیستمی را ایجاد کرده که در آن تبعیض، جداسازی، سرکوب و طرد زنان و دختران نهادینه شده است.
ریچارد بنت با اشاره به وضعیت زنان تحت حاکمیت طالبان افزوده است که آزار و اذیت بر اساس جنسیت در اساسنامهی رم جنایت علیه بشریت است.
از سوی هم زنان معترض نیز با ابراز نگرانی گفتهاند که آنان و شماری از شهروندان نگران این استند که برخی از اعضای جامعهی بینالمللی ممکن است به سمت پذیرش وضعیت کنونی تمایل داشته باشند. اما بهباور اعضای «جنبش شنبههای ارغوانی»؛ ادامهی سیاستهای تعامل با طالبان، نه تنها منجر به وخیم شدن هرچه بیشتر وضعیت حقوق بشر میشود بلکه به نقض گستردهی حقوق زنان و دختران افغانستان نیز دامن میزند.
جنبش شنبههای ارغوانی، به تعقیب گزارش بنت، در بیانیهای که منتشر کردهاند، خواهان بررسی جنایات جنگی، نسل کشی و آپارتايد جنسیتی در حاکمیت گروه طالبان توسط نهادهای بینالمللی بهشمول دادگاه لاهه شد.
با این حال زنان معترض به این باور اند که تنها راه بیرون رفت از وضعیت موجود و برگشت افغانستان بهعنوان یک عضو نورمال سازمان ملل متحد، ایجاد حکومت مشروع، دموکراتیک، غیرمتمرکز و مبتنی بر ارای شهروندان کشور است. آنان گفتهاند: «این امر با حمایت جامعهی جهانی از خواست مردم افغانستان، کنار گذاشتن سیاست تعامل، باجدهی و نگهنداشتن این گروه در قدرت تحقق یافتنی است.»
گزارشها از وضعیت رو به وخامت حقوق بشری در افغانستان در جلسههای مهم جامعهی جهانی و سازمان ملل متحد یاد میشود. اما طالبان با رد هرگونه موارد و گزارش در پیوند به نقض حقوق بشر و حقوق زنان گفتهاند که جهان برای آنان «پروپاگندا» میسازد و گزارشهای این نهادها «واقعیت» ندارد.