افزایش بیماریهای روانی در میان دختران نامزد دار
به گفتهی مسوولان بخش صحت روانی شفاخانه حوزهوی ولایت هرات؛ بیکاری، پیشکشهای گزاف، خشونتها در دوران نامزدی، عرفوعنعنات ناپسند و چشموهمچشمیها در میان خانوادهها سبب شده تا دختران نامزد دار به بیماریهای روانی مبتلا شوند.
مسوولان بخش صحت روانی شفاخانه حوزهوی هرات، میگویند، آمار دختران نامزد داری که به بیماری روحیو روانی مبتلا شدهاند، روبه افزایش است.
وحید نورزاد، مسوول دیپارتمنت مشاوره و رواندرمانی شفاخانه حوزوی هرات، میگوید، پیشکشها ومهریههای گزاف در بین خانوادهها سبب شده تا مردان برای تأمین مخارج عروسی به کشور ایران بروند که این کار سبب طولانی شدن دورهی نامزدی و در نهایت سبب مبتلا شدن زنان به بیماریهای روانی میشود.
او در ادامه میگوید: «همه روزه دختران نامزد دار زیادی به بخش صحت روانی شفاخانه حوزوی مراجعه میکنند، که از این میان روزانه پنج دختر نامزد دار بستری میشود.»
شماری از دختران نامزد داری که به بیماری روحی و روانی مبتلا شده اند میگویند، بیکاری و فقر در میان خانوادههای شان سبب شده تا آنان نتوانند در زمان کوتاه ازدواج کنند.
ستاره رحیمی، میگوید، چهار سال است که نامزد است، اما نامزدش نتوانسته پیشکش او را فراهم کند و به همین دلیل او همواره از سوی خانوادهاش مورد بازپرسی قرار میگیرد. «خانوادهام میگویند، اگر نامزد تو پول پیشکش را کامل ندهد، تو نمیتوانی با او ازدواج کنی.»
او در ادامه میگوید، نامزدش در ایران کارگری میکند و با پایین آمدن نرخ تومان، نامزدش نمیتواند مصارف عروسی را تهیه کند و این موضوع او را سخت نگران کرده است.
با این حال گروه دیگری از دختران نامزد دار به دلیل بدل دادن و رفتار نامناسب نامزد و خانوادهی نامزدش به بیماریهای روانی مبتلا شده اند.
عذرا صبوری، دختر نامزد دار، میگوید: «هشت ماه شده که نامزد دار هستم و به دلیل که بدل هستم، خانوادهی شوهرم با مه رفتار بدی دارند و بخاطر همی جنجالها چهار روز است که به بخش صحت روانی بستر هستم.»
او در ادامه میگوید، خانوادهاش به دلیل کاهش مصارف عروسی او را به بدل داده است.
در همین حال برخی دیگری از دختران نامزد دار میگویند، خشونتها و تغییر در رفتار نامزد شان در دورهی نامزدی سبب شده تا آنها به بیماری روانی مبتلا شوند.
ثریا یعقوبی، دختر نامزد دار میگوید: «یک سال از نامزدیام میگذرد، در اویل نامزدی با هم خوب بودیم اما رفته رفته رفتار او با من سرد شد و این موضوع مرا خیلی ناراحت میکرد و به همین دلیل بارها به صحت روانی برای مشاوره مراجعه کردم.»
از سویی شماری از خانوادهها میگویند، آنها به فکر آیندهی دختر شان هستند و به همین دلیل از خانوادهی داماد پیشکش میگیرند.
شیرین گل، مادر دختر میگوید، اگر از خانوادهی داماد پیشکش گرفته نشود، بعد از ازدواج دختر در آن خانواده بیارزش است.
با این همه جامعه شناسان میگویند، فقر اقتصادی و عرفوعنعنات ناپسند در میان خانوادهها سبب شده تا دختران در دورهی نامزدی شان به بیماری روحیو روانی مبتلا شوند.
عصمتالله جعفری، جامعه شناس میگوید، ایجاد پیوند عاطفی در میان نامزدها و فشار خانوادههای دختر و پسر بخاطر پیشکشهای گزاف سبب شده تا دختر نامزد دار در یک کشمکش قرار بگیرد و به بیماری روحیوروانی مبتلا شود.
او در ادامه میگوید، برای تغییر چنین وضعیت، باید برنامههای آگاهیدهی به خانوادهها، برای کاهش پیشکشها صورت بگیرد.
گزارشگر: عارفه مهدوی