آمار خشونت در برابر زنان در هرات نظر به اطلاعات ادارهی امور زنان، امسال نسبت به سال گذشته ۱۵ درصد کاهش یافته است اما آگاهان مسایل حقوقی میگویند که مشکلات امنیتی، شیوع کووید-۱۹ و فساد اداری از عوامل عمدهیی اند که زنان متضرر از خشونت کمتر برای ثبت و بررسی پروندههای خشونت به نهادهایعدلی و قضایی مراجعه میکنند. برای بحث بیشتر پیرامون عوامل مراجعهی کم زنان متضرر از خشونت به نهادهای عدلی و قضایی، خبرگزاری بانوان افغانستان با زهرا رحمانی، آگاه مسایل حقوقی گفتوگوی را ترتیب داده است که در ادامه میخوانید.
پرسش: آمار ریاست امور زنان ولایت هرات نشان میدهد که خشونت در برابر زنان کاهش یافته است، شما به عنوان وکیل مدافع چه دیدگاهی دارید؟
پاسخ: من فکر میکنم، امسال خشونتها در برابر زنان افزایش یافته است، اما از سویی هم در قسمت مراجعه و ثبت پروندههای خشونت به طور رسمی کاهش چشمگیری داشتیم. در سالهای گذشته، سالانه زنان برای ثبت و بررسی پروندههای خشونت به نهادهایعدلی و قضایی بیشتر مراجعه میکردند اما امسال با وجودیکه خشونت در برابر زنان افزایش یافته اما مراجعهکنندگان کاهش یافته است.
پرسش: دلیل افزایش خشونت در برابر زنان چیست؟
پاسخ: سنتی بودن جامعه، فقر، بیکاری، مشکلات اقتصادی، حمایت ضعیف خانوادهها، پائین بودن سطح آگاهی مردم از حقوق زنان، دخالت خانوادهها، دسترسی کم متضرران خشونت به ارگانهای عدلی و قضایی، شیوع ویروس کرونا ، ناامنی، وجود فساد اداری در ارگانهای عدلی و قضایی، از جمله دلایلی اند که در جامعهی ما سبب افزایش خشونتها در برابر زنان شده است.
پرسش: بیشترین نوع خشونت در برابر زنان در ولایت هرات چیست؟
پاسخ: نوعیت خشونت علیه زنان نظر به زمان، مکان و شرایط در حال تغیر است ولی عمدهترین خشونتهایی که در سال جاری اتفاق افتاده است، لتوکوب، خودکشی، قتل، محروم کردن از حق میراث، کار و تحصیل، خشونتهای مبتنی بر جنسیت، آزار و اذیت در محیط کاری و غیره اند.
پرسش: چرا هنوز هم بسیاری از زنانی که از خشونت متضرر میشوند به نهادهای عدلی و قضایی مراجعه نمیکنند.
پاسخ: زنان که مورد خشونت قرار میگیرند به نهادهایعدلی و قضایی مراجعه میکنند اما خیلی کم. یعنی از صد درصد ممکن است ۱۰ درصد زنان متضرر از خشونت به نهادهایعدلی و قضایی مراجعهکنند و این به عواملی چون عدم آگاهی، مشکلات اقتصادی، وضعیت بد امنیتی، عدم حمایت دولت، فساد اداری در نهادهایعدلی قضایی، جامعهی به شدت سنتی و خلاءهای قانونی به ویژه قوانین حمایتی که برای زنان تصویب شده، ربط دارد.
پرسش: گفتید فساد اداری یکی از عواملی است که سبب شده زنان متضرر از خشونت کمتر به نهادهای عدلی و قضایی مراجعهکنند. کمی بیشتر توضیح دهید.
پاسخ: یکی از عواملی که زنان کمتر به نهادهای عدلی و قضایی مراجعه میکنند بحث فساد اداری است.
فساد اداری سبب شده که برای زنان متضرر از خشونت، عدالت به درستی تامین نشود و آنان نیز به نهادهای عدلی و قضایی کمتر اعتماد کنند. زیرا برخی از اشخاصی که خشونت را اعمال میکنند، از لحاظ اقتصادی در وضعیت بهتری قرار دارند و آنان از این وضعیت خود استفاده کرده و مانع بررسی پروندههای خشونت میشوند. این موضوع نه تنها زنان را متضرر ساخته بلکه یکی از عواملی است که در پروسههای زیادی سبب به حاشیهکشاندن زنان و افزایش خشونتها شده است.
پرسش: آیا زنان در شهرستانهای دوردست به نهادهایعدلی و قضایی دسترسی دارند؟
پاسخ: به دلیل چالشهای امنیتی و اقتصادی، زنان متضرر از خشونت در شهرستانهای دوردست کمتر به نهادهایعدلی وقضایی دسترسی دارند، حتی در برخی از موارد آنان از سوی طالبان تهدید میشوند و پروندههای ثبت شدهی شان را پیگیری نمیکنند.
ترتیب: بهشته عزیز