بخش جندر ادارۀ ولایت هرات، به تازهگی طرحی را مبنی بر عضویت شماری از زنان، در شورای علمای هرات مطرح کرده است. برخی از زنان میگویند با اجرایی شدن این طرح تغییرات چشمگیری دربهبود وضعیت زنان به وجود خواهد آمد.
مسوولان بخش جندر ادارۀ ولایت هرات، هدف از اجرایی شدن این طرح را حل چالشهای اجتماعی زنان و برقراری تساوی جنسیتی عنوان میکنند.
وحیده عزیزی، کارشناس جندر ادارۀ ولایت هرات، میگوید این طرح بر عضویت پنج زن در شورای علمای هرات تاکید دارد و با این طرح ادارۀ جندر ولایت هرات، سعی بر آگاهیدهی همه جانبه در موضوعات دینی دارد.
کارشناس جندر در ادامه میافزاید: “علما نتوانستهاند در مورد حقوق زنان، مردم را آگاه بسازند چون تمام جلسات و تبلیغات یک جانبه است و هیچ زنی در شورای علما نیست “.
از سوی هم برخی از زنان، عدم عضویت زنان در شورای علما را یک افت برای زنان میخوانند و اجرایی شدن طرح عضویت زنان در شورای علما را عامل تغییرات بزرگ در زندگی اجتماعی زنان میدانند.
مریم جامیالاحمدی، بازرگان میگوید: عضویت چند زن درشورای علمای هرات میتواند بر وضعیت اجتماعی و به ویژه تجاری زنان تاثیرگذار باشد.
او در ادامه میافزاید: “اگر زنان در شورای علما عضویت حاصل کنند، اصلاحات در فرهنگ اسلام نهادینه میشود و شاهد تغییراتی بزرگی خواهیم بود “.
با این حال، شماری از زنان فعال در هرات، در صورت عضویت زنانی با دانش بالای دینی در شورای علما، خواهان اجرایی شدن این طرحاند.
لینا شفق، فعال مدنی، در رابطه میگوید:عضویت زنان با دانش بالایی دینی در شورای علمای هرات سبب خواهد شد تا از فتواها و تصامیم عجولانه و قضاوتهای جانبدارانه، جلوگیری شود.
این فعال مدنی در ادامه میگوید: “عضویت زنان در شورای علما سبب میشود تا زنان دانشآموختۀ علوم دینی به تحقیقات و تحصیلات بیشتری بپردازند “.
در این میان زنانی هم هستند که میخواهند عضویت در شورای علمای هرات را کسب کنند و نمایندگی از زنان در شورای علما را به عهده گیرند.
سوسن بهبودزاده، یکی از این زنان است او میگوید: اگر عضویت در شورای علما برایم پیشنهاد شود میتوانم از زنان نمایندهگی خوبی داشته باشم و از حقوق زنان در هر صورت دفاع کنم “.
این در حاالی است که کلیدیترین و تاثیرگذارترین ادارهها در ولایت هرات از طرح عضویت زنان در شورای علما حمایت میکنند و برای اجرایی شدن این طرح اعلام آمادگی میکنند.
ادارۀ حج و اوقاف یکی از این ادارهها درهرات است که از این طرح استقبال میکند و حمایتش را برای اجرایی شدن آن اعلام میکند.
سیدمحمد شیرزادی، رئیس ادارۀ حج و اوقاف هرات، در رابطه میگوید: طرح عضویت زنان در شورای علما برای نخستین بار از سوی این اداره به هدف ارزیابی واکاوی جامعه پیشنهاد شده است.
رئیس ادارۀ حج و اوقاف در ادامه میگوید: “تلاشهای ریاست حج و اوقاف در زمینه اجرایی شدن این طرح جریان دارد و هرات اولین شهری خواهد بود که در کنار شورای علمای مرد شورای علمای زنان را خواهد داشت “.
در کنار این مسوولان در شورای علمای هرات نقش زنان را در از بین بردن فساد و خشونتها ارزنده میخوانند و عضویت زنان در شورای علما امری مهم میخوانند.
مولوی خداداد صالح، رئیس شورای علما و روحیانیون در حوزۀ غرب، میگوید: “ما به فکر ایجاد بخشی در شورای علما برای خواهران هستیم چون حضور خواهران در شوای علما سبب میشود تا زنان حقوق شان را بفهمند و در جامعه از بسیاری چیزها مانند فساد و خشونت جلوگیرکنند “.
این در حالی است که ۱۳۰۰ تن از عالمان دین عضو شورای علما و روحانیون در حوزۀ غرب، هستند.
گزارشگر: ضیاگل عظیمی